clo0009(Rene_woperijs_ZW)

“Een beetje goed is voor Duitsers absoluut niet goed genoeg”

René Wopereis: Fotograaf

Wie de internationale lijst met topfotografen er op naslaat, ziet dat er heel veel globetrotters onder het fotografengilde zijn. Nederlanders die naam en faam maken in de VS, Duitsers die fotograferen voor het Franse Vogue. “Fotografie is een internationale taal,” zegt fotograaf René Wopereis. “Er zijn wel trends te constateren, maar zeker nu de hele wereld via een beeldscherm binnen oogbereik ligt gaan die razendsnel van land tot land.”
 

Stockfoto’s

“De echt grote verschillen in beeldtaal worden veroorzaakt door religieuze en politieke normen en waarden. Zo kun je een foto van een vrolijk Nederlands gezin natuurlijk niet voor je reclames in Azië of Afrika gebruiken, dat lijkt me logisch. Maar ook wat betreft kleurgebruik moet je uitkijken, want die hebben in iedere regio in de wereld weer een andere betekenis. Binnen de westerse wereld zijn die verschillen kleiner, maar ze zijn er wel. Kijk maar eens naar stockfoto’s bijvoorbeeld en probeer dan maar eens een winkelend gezin te vinden dat op een Nederlands gezin lijkt. Dan zie je meteen het verschil tussen de VS en ons land.”

Fotografie is een internationale taal

“Ik heb wel meegemaakt dat die lokale verschillen niet serieus worden genomen worden, of niet worden onderkend. Zo kreeg een opdrachtgever van me publi-citeitsmateriaal van Disney Parijs, maar daar hadden ze de gezinnen op zo’n Amerikaanse manier op de foto gezet, dat mijn opdrachtgever het materiaal niet eens durfde te gebruiken. Met als resultaat dat ik alsnog naar Parijs moest om daar een gezin te fotograferen dat bij ons land, bij onze cultuur past.”
 

Technische perfectie

“De verschillen die je in het algemeen ziet tussen de Duitse en Nederlandse mentaliteit zie je in foto’s ook wel terug. Duitsers zijn wat strakker geregisseerd, wat formeler, terwijl wij meer van een wat losse, nonchalante stijl houden. Waar wij makkelijk improviseren en dat soms ook tot verrassende resultaten leidt, is het daar juist de bedoeling om dat te voorkomen. Die grondige voorbereiding leidt dan automatisch tot technische perfectie, een beetje goed is voor Duitsers absoluut niet goed genoeg. Compositie, licht, styling, de modellen en props, alles is honderd procent in orde. Het uiteindelijke beeld is dan ook vaak wat rustiger, zakelijker, minder uitbundig ook.”

“Voor een Nederlandse opdrachtgever die met een folder of brochure de internationale markt op wil, betekent het dat je goed moet nadenken -of je reclamebureau dat laten doen- wat qua beeld nog internationaal te gebruiken is. Beeldtaal is dan wel universeel, wat voor de ontvanger in verschillende landen nog als mooi wordt ervaren en mensen aanspreekt, verschilt toch.”

Categorie: & partners