bert_geefshijsen_2

“We zitten zo dicht bij die grote Duitse markt dat het dom zou zijn om die links te laten liggen”

Bert Geefshuijsen: commercieel directeur Janssen/Pers

Janssen/Pers, de rotatiedrukker uit Gennep, krijgt een nieuwe internationale corporate brochure. Made by Zeylmaker & Partners en daar zijn we trots op. Op het moment van schrijven zijn de voorbereidingen in volle gang en vooruitlopend op het daadwerkelijke verschijnen van de brochure spreken we met Bert Geefshuijsen, commercieel directeur bij de drukkerij.

Janssen/Pers is een bedrijf met een (erg) lange historie: de naamgever Peter Janssen draaide zijn eerste producties al in 1883. Destijds vanuit een woonhuis in Gennep, met een houten (!) degelpers. Die moest bediend worden door twee mensen en met een beetje doorwerken konden zo per uur 100 vellen papier gedrukt worden. Eenzijdig uiteraard en alleen in zwart. Om even een vergelijk te maken: de MAN Roland Geoman die nu bij Janssen/Pers in Gennep staat kan in één run 80 dagbladpagina’s drukken en heeft een output van maximaal 90.000 exemplaren per uur.

“De techniek heeft niet bepaald stilgestaan,” zegt Bert Geefshuijsen met enig gevoel voor understatement. “En dat geldt zeker voor onze drukkerij, want anders hadden we allang niet meer bestaan. Zoals iedereen wel weet is er binnen de grafische wereld al langere tijd sprake van overcapaciteit en alleen de sterksten overleven. Om bij die overlevers te horen moet je allereerst financieel gezond zijn zodat je alle noodzakelijke investeringen op tijd kunt doen. En alle voorgaande generaties bij Janssen/Pers hebben daarvoor een uitstekende basis gelegd.”

Jansen/Pers is inmiddels een 100% dochter van Koninklijke Drukkerij Em. De Jong in Baarle-Nassau, een drukker van -met name- commercieel drukwerk voor retailers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In Gennep concentreert men zich op het drukken van Nederlandse en Belgische kranten en op termijn moeten er ook Duitse kranten aan het orderpakket worden toegevoegd. Geefshuijsen: “We zitten in Gennep geografisch gezien op een heel gunstige plek, vanaf hier ben je in anderhalf uur in Keulen. Veel Duitse drukkerijen van kranten zijn eigendom van een uitgeverij en niet iedereen vindt het een prettig idee te drukken bij een bedrijf dat ook concurrerende kranten uitgeeft. Onze onafhankelijkheid is daarom een belangrijk voordeel.”

“Men hecht daar nog erg aan traditionele formaten als Berliner, Rheinisch en Broadsheet…”

“De Duitse krantenmarkt is anders dan de onze,” vervolgt de commercieel directeur. “Men hecht daar nog erg aan traditionele formaten als Berliner, Rheinisch en Broadsheet, terwijl in veel andere Europese landen het kleinere tabloid-formaat als ideaal wordt gezien. Wij kunnen met onze drukkerij alle formaten aan en kunnen Duitse uitgevers dus ook tabloid aanbieden. Dat gaan we zeker doen, want ook dat is een belangrijke usp bij het betreden van de Duitse markt. Of de uitgevers daar nu al voor open staan weet ik niet, maar uiteindelijk zullen ze de rest van Europa wel volgen denk ik, daarvoor biedt het tabloid-formaat te veel voordelen.”
Opvallend is de traditionele houding van de Duitse krantenuitgevers. Waar in ons land afgewogen keuzes worden gemaakt tussen papiersoorten en -gewichten, blijft de Duitse markt bij één papiersoort, in een het hetzelfde gramsgewicht. “De Duitse drukkers zijn daarop ook ingericht, die bieden natuurlijk niets anders aan, want waarom zouden ze?” zegt Bert Geefshuijsen. “Wij kunnen dat wel, we kunnen zelfs combinaties drukken, zowel in gramsgewichten als in formaat. Daarmee kun je je als uitgever onderscheiden van je concurrenten en dat zal vandaag de dag toch echt moeten als je je oplagecijfers een beetje op peil wilt houden.”

Al met al heeft Janssen/Pers een aantal sterke argumenten in handen om bij Duitse uitgevers aan tafel te gaan zitten. De nieuwe brochure en -later- een bedrijfsfilm gaan dienen als ‘visitekaartje’ van het Gennepse bedrijf. “We drukken momenteel zo’n 140 titels en hebben met Nederland en België dus een uitstekende basis. Maar als ruim 130 jaar drukken ons iets heeft geleerd, is dat je nooit moet stilzitten,” besluit Geefshuijsen. “De markt is voortdurend in beweging waarbij je vooral een concentratie van krantentitels ziet en daarnaast dalende oplagen. Daar moeten we niet pas op inspelen als we zelf de negatieve gevolgen ervaren. En we zitten zo dicht bij die grote Duitse markt dat het dom zou zijn om die links te liggen.”

Categorie: cliëntenmedia