“De beeldtaal van al die media verschilt”

René Wopereis: Fotograaf

Ik wil graag van tevoren weten in welke media zijn beelden te zien zijn

René Wopereis zit al jaren in ‘het vak’ (“ik ben opgegroeid met wat ze destijds een klik-klak camera noemden”) en heeft niet alleen het medialandschap, maar ook de fotografie voor zijn ogen zien veranderen. “Als ik nu terugdenk aan de periode dat ik fotografie professioneel ging doen, was de mediawereld heel eenvoudig. Je fotografeerde voor een brochure, een folder of een tijdschrift. En welbeschouwd was die fotografie vrij eenzijdig, het ging in die periode vooral om mooie, evenwichtige en gedetailleerd uitgelichte beelden. Portretten waren toen nog echt staatsieportretten, iedereen wilde er op z’n voordeligst uitzien.”

Die wereld is onder invloed van kunst, muziek en nieuwe media flink veranderd, constateert René. “Wat betreft stijlen gaat het in de geschiedenis natuurlijk altijd een beetje heuvel op, heuvel af. Maar nu was het zo dat mensen die muziek maakten dat zelf ging uitgeven, met hun eigen artwork. En door internet werd iedereen ineens zijn eigen uitgever. Die trokken zich niks aan van wat de gevestigde bladen ze lang hadden voorgeschreven, maar gingen experimen-teren met zwart-wit, rauwe beelden, vreemde uitsneden, modefoto’s waarop geen kledingstuk te zien was, onscherpe platen…

Niet alles ‘mooi’ of technisch goed, maar vooral bijzonder, opvallend. Dat wat je vroeger alleen in de ateliers en moderne musea zag, kwam op een gegeven moment gewoon je huiskamer binnen.”

One size fits all

“De grotere uitgevers hebben daar wel mee geworsteld, denk ik. En reclamebureaus ook. Want die moesten zich ineens richten op een enorm groot en breed medialandschap. Waar je eerder nog wel voor een soort ‘one size fits all’ kon kiezen, is het nu zaak om aan te sluiten op al die verschillende media, allemaal met een eigen publiek.”

“Voor mij betekent het ook dat ik me heel goed moet afvragen waar straks mijn foto verschijnt. Toch weer in de corporate brochure? Of moeten er ook foto’s bij voor blogs, of voor jongerensites? Dat maakt echt veel uit, want de beeldtaal van al die media verschilt, omdat hun lezers- of kijkerspubliek anders is. Mijn eerste vraag aan een opdrachtgever is dan ook vaak: wat ga je ermee doen? Wie wil je dat er straks geboeid is door dit beeld? Een groot portret in de bestuurskamer is wezenlijk anders dan een ava op LinkedIn. En een mooi pak in de webwinkel is niet hetzelfde als een mooi pak op een modeblog. Althans, het is wel hetzelfde pak, maar de foto is 180 graden anders.”

Categorie: & partnersmediatrends