template_liggend

De media door de tijden heen: traditie, trends en toekomst

Eén-tweetje tussen onze Media Strateeg en Art Director

Heeft u ook wel eens het gevoel dat uw bedrijf méér zou moeten doen met de mogelijkheden die social media bieden? Schuift u onrustig op uw bureaustoel heen en weer als het gaat over tweets, vloggers en trending topic zijn in de wereld van de ‘nieuwe media’? Kalmeer uzelf dan maar, want ik heb nieuws: nieuwe media bestaat niet. Aldus Thomas Karl, Media & Strategie specialist van Zeylmaker & Partners. Samen met zijn collega Martijn ter Heide, filosoferen we over de toekomst van de media.

Nieuwe media bestaan niet volgens jullie. Dat behoeft toch enige toelichting aangezien ik om mij heen niet anders hoor over nieuwe media.

Karl: “Media zijn er eigenlijk altijd al geweest. We willen elkaar onze verhalen vertellen. Gedrukt, op de buis of radio en iets recenter online. In de kern is er niets nieuws. Sinds mensenheugenis communiceren we met elkaar via de diverse mediums van de media. Zo bezien kun je beter spreken van traditionele en jonge media. Want er is natuurlijk wél het een en ander veranderd de afgelopen decennia op het gebied van media. Het is dynamischer, sneller en toegankelijker geworden. De functie van media dekt die verandering.”

Ter Heide: ”Jonge media is er in vele vormen. Neem nou vloggers. Die schieten dankzij de generatie YouTubers als paddenstoelen de grond uit. Uit communicatief oogpunt is het belangrijk om te onderscheiden welk verhaal de vlogger kwijt wil. Is het om de volger te informeren, te entertainen of je verhaal op een ludieke manier te presenteren? Kortom, wil je als bedrijf gelinkt worden aan het verhaal van de eerste de beste vlogger die toevallig een paar duizend volgers heeft?

De vlogger moet zich op zijn beurt een aantal zaken realiseren. Ten eerste dat er in de vlog hype zo veel ‘zenders’ zijn dat de doelgroep overspoeld wordt met informatie. De ont-vanger zal moeten selecteren welke zender en informatie voor hem van belang is en welke niet. De vlogger moet dus kwalitatief onderscheidend zijn. Die factoren bepalen of hij zijn verhaal kan overbrengen of niet.”

Ten tweede speelt de kwaliteit van de volgers een belangrijke rol. Hoe weet je of een vlogger vooral gevolgd wordt door 12 tot 15 jarige kinderen of juist jongvolwassenen? Het profiel van de volger is van groot belang of je bestaande vloggers wilt inzetten in je campagne. Hoe breng je de profielen en behoeften van de volgers in kaart? Zeylmaker & Partners heeft in onderzoekslabel MIRA een betrouwbare partner die waardevolle data analyseert en aanlevert. Ten slotte moet je als gebruiker afvragen hoe betrouwbaar mediums zijn. Op NU.nl kan iedereen informatie plaatsen zonder dat deze geverifieerd wordt.”

Hoe ziet de toekomstige media eruit volgens jullie? Voorzien jullie nieuwe trends? Ter Heide: “De technologie blijft zich in snel tempo doorontwikkelen, dus zullen er nieuwe trends komen en misschien zelfs wel nieuwe media. Voorbeeld daarvan is de interactieve Abri die onlangs in Brussel is ingezet om toeristen gerust te stellen na de terreur-dreiging en weer naar de Belgische hoofdstad te krijgen. In de Abri hing een telefoon en toeristen konden bellen met Brusselaars om van hen te horen dat de stad weer veilig was.

Ook in media geldt kwaliteit boven massa. Als zender blijf je verantwoordelijk voor de inhoud. Goede content is essentieel. Daarna komen opmaak en timing van de campagne.”

Karl vult aan: ”Ik denk niet dat geprinte media zullen verdwijnen. Die bewijzen hun waarde en effectiviteit telkens weer. Ze overleven iedere digitale media hype. Hypes gaan vaak net zo snel voorbij als dat ze kwamen. Hyves bijvoorbeeld was maar een kort leven beschoren. Volgens sommige media watchers loopt het gebruik van Twitter in Nederland terug, vooral onder jongeren. Drukwerk daarentegen is een blijvertje. Met media is er van alles mogelijk.”

Karl haast zich om daar een waarschuwing aan toe te voegen: “Alles kan, betekent nog niet dat alles moet. De verleiding is groot om mee te gaan in de snelle wereld van de media. De early adapters doen alles om voorop te lopen en copycats die denken ‘dat kan ik zelf ook, het is toch gratis’ volgen in hun kielzog. Een overkill aan informatie is het gevolg terwijl slechts een klein percentage kwaliteit biedt. Na een korte tijd blijft de kwaliteit over. Zeylmaker waakt over de kwaliteit van de content in alle media uitingen. Echte kwaliteit is nooit gratis maar komt altijd bovendrijven.

“Het is de kunst om door media trends heen te kijken”

Een goed voorbeeld daarvan zijn huis-aan-huisbladen. Eind vorige eeuw was er een stortvloed aan huis-aan-huisbladen. De meeste krantjes belandde rechtstreeks in de oud papier bak, alleen de bladen die kwalitatief goed waren hebben de opkomst van online media overleefd. Het aantal huis-aan-huisbladen is sindsdien gestabiliseerd. Het loont dus om eerst rustig te onderscheiden welk medium de meeste kwaliteit biedt en effectief ingezet kan worden.”

Karl gaat verder: “Veel bedrijven denken vaak dat de media gratis zijn, maar dat is het zeker niet. Het is onmogelijk om zelf alle media in te zetten en de kwaliteit op peil te houden. Het is de kunst om door media trends heen te kijken en media gericht in te zetten voor een op maat gemaakte campagne. Bij Zeylmaker & Partners verstaan wij die kunst tot in detail. Het zit in het DNA van onze bedrijfsfilosofie.”

Categorie: mediastrategietrends