Bert_de_Vries_fox_screens

De succesvolle magie van het grote doek

Bert de Vries: Bioscoopreclame

Grote kans dat ook jij SPECTRE of de nieuwste Star Wars hebt gezien. Bioscoopfilms zijn booming business in Nederland. En bioscoopreclame dus ook. Bert de Vries, cliënt director bij Fox Screen, is mediaman in hart en nieren. Zijn eerste grote medialiefde was print, maar inmiddels heeft bioscoopreclame zijn hart gestolen.

Er is geen medium of Bert de Vries heeft ervoor gewerkt. Print (dag- en weekbladen), radio, tv, lichtreclame. Met 32 jaar ervaring in medialand op de teller kan hij zich wel een paar stevige uitspraken permitteren. “Ik heb het klappen van de saleszweep geleerd bij Wegener. Print was toen nog een gezaghebbend medium. Wat in de krant stond, was waar. De zaterdagkrant paste nauwe-lijks door de brievenbus, zó bol stond-ie van de advertenties. Televisiecommercials waren nog een luxe en van online had nog niemand gehoord. Regionale radio was in opkomst en zat steeds vaker in de mediamix van de regionale of lokale ondernemer. In de bioscoop zag je vooral fraaie commercials van grote internationale merken als Bacardi, Peter Stuyvesant of Marlboro.
Maar ik hield van de krant; print was mijn eerste grote medialiefde.”

 

Even alle ellende vergeten

Na vele omzwervingen – een eigen media-bureau in Tilburg, roerige tijden bij het gratis dagblad De Pers en weer terug op het nest van Wegener – landde Bert in 2015 bij Fox Groep in Wijchen, marktleider op het gebied van de ‘stille’ bioscoopreclame. Of hij de uitdaging wilde aangaan om bij Fox Screen de bioscoopreclame mét geluid in Nederland op de kaart te zetten. Nou houdt Bert wel van een flinke uitdaging. Dus verliet hij zijn eerste medialiefde en koos voor de wereld van de bioscoopreclame.

“De kracht van het grote doek is magisch. Bioscoopreclame is qua beleving het meest krachtige medium. Een bioscoopbezoek gaat meestal gepaard met vermaak en enthousiasme, wat een sterk platform oplevert. In de bios kunnen mensen even alle ellende vergeten.”

‘Bigger than life’

“De impact van bioscoopreclame is zo groot omdat bezoekers niet kunnen wegzappen, zoals thuis voor de televisie. Maar zeker ook vanwege de indringende ervaring op zintuigrijke wijze: ‘bigger than life’, 3D bewegend beeld, super geluid. Bioscoopreclame wordt bovendien bovengemiddeld gewaardeerd. Dat versterkt de positieve associaties met het merk van de adverteerder. Samen zorgt dit ervoor dat de communicatie in het geheugen wordt gegrift en het dus langer zal duren voordat ze is vergeten.”

 

Netflix en Videoland

“Een ander belangrijk punt is de sociale factor, die zeer hoog is in de bioscoop. Een bioscoopbeleving deelt men het liefst met anderen en films leveren vaak gespreksstof op. Bioscooppubliek wil eigenlijk maar vier dingen: een heerlijke stoel, een uitstekend buffet, top geluid en super beeld. Men betaalt graag voor goede kwaliteit en een fijne ervaring. Daar delven films op tv, maar ook Netflix of Videoland het onderspit.” Inmiddels staat bioscoopreclame goed op het netvlies van de adverteerder: in 2015 vond veruit de grootste groei in netto media-bestedingen plaats bij bioscoopreclame, met meer dan 50 procent.

Bert de Vries: “En het wordt steeds spannender. Services als inscripting, ook wel product participatie genoemd, zie je steeds vaker: het opnemen van een specifieke adverteerder in het script van een film. Of het fenomeen doelgroepfilms, die speciaal voor een typische doelgroep worden geschreven.”

 

Versaanbiedingen

“Ook Fox Screen biedt bioscoopreclame op maat aan, bijvoorbeeld film follow: adverteren vlak voor een specifieke film. Een goed voorbeeld is de matineevoorstelling The Secret Life of Pets (‘Huisdiergeheimen’), vanaf augustus 2016 in de bioscopen. Een vrolijke, snoezige animatiefilm voor het hele gezin. Doelgroepspecifieke adverteerders kunnen hun boodschap exclusief bij deze film kwijt. Dus niet geselecteerd op zaal of tijdstip, maar op inhoud. En binnenkort lanceren we Fox Screen last-minute: reclame aangeleverd vóór 10.00 uur draait om 17.00 uur live in 85 bioscopen. Ideaal voor last minutes van reizen, musical-tickets, versaanbiedingen van supermarkten.”

 

Star Wars

“Zeylmaker & Partners is voor ons een belangrijke mediapartner. Als mediabureau met creatieve inslag hebben zij verstand van alle mediatypes. Als een adverteerder bioscoopreclame wil inzetten, maken we een plan en werken we plezierig samen. Wist je trouwens al dat half december van dit jaar opnieuw een Star Wars-film (Rogue One: A Star Wars Story, 13 december, red.) in première gaat? Je hoort het: de bioscoop heeft inmiddels mijn hart gestolen.”

Categorie: media