Carel_horstman_lolof

We houden ervan om grafisch uitgedaagd te worden

Carel Horstman: Drukkerij Lulof

De rol van drukwerk in de mediamix

Midden in de economische storm die over de westerse wereld raasde, kwam Carel Horstman in 2011 aan het roer te staan van Drukkerij Lulof in Almelo. Zijn eerste wapenfeit: tegen de trend in miljoenen investeren in een nieuw machinepark, waarmee Drukkerij Lulof in één klap niet alleen een van de beste maar ook een van de meest geavanceerde drukkerijen behoorde. De één noemt het lef, de ander naïviteit. Maar het heeft vooral te maken met Horstman’s visie op de toenemende waarde van drukwerk.

Ontegenzeggelijk is er veel aan de hand op het gebied van drukwerk en drukkerijen. Door automatisering en internet wordt er minder drukwerk gebruikt en blijft bijvoorbeeld huisstijldrukwerk veelal beperkt tot visitekaartjes, de rest gaat via mail. Daarnaast zijn er de internetdrukkers die tegen bodemprijzen standaard drukwerk vervaardigen, van een niet meer dan gemiddelde kwaliteit.

“We houden ervan om grafisch uitgedaagd te worden”

 Het verdwenen midden

Ook de samenleving is aan het kantelen: het verdwijnen van het midden. Of het nu om kleding of horeca gaat, om auto’s of organisaties, alles wat ‘in het midden zit’ heeft het zwaar en verdwijnt uiteindelijk. De consument kiest aan de ene kant voor gemak, lage prijzen en matige kwaliteit. Maar diezelfde consument kiest net zo makkelijk voor uitzonderlijke kwaliteit en betaalt daarvoor zonder morren iets meer. Die trend is ook te zien in de grafische wereld. Carel Horstman kiest met Drukkerij Lulof in deze trend voor grafische producten van hoge kwaliteit en afwijkend van de standaard. Drukwerk dat recht doet aan de creatieve energie die in de vormgeving is geïnvesteerd, om het bijzondere verhaal optimaal te vertellen.

“Drukkerij Lulof bestaat al meer dan 110 jaar. Het is daarmee allerminst een dinosaurus waarin grijzige mannen met kaki stofjassen en een sigaar het drukwerk maken. Lulof is een zeer moderne drukkerij, waarin het ambacht wordt gecombineerd met de nieuwste technologie”, zegt Carel Horstman. “Lulof staat al jaren bekend als de drukker waar je moet zijn voor bijzonder drukwerk. Dat is waar we nog steeds aan vast houden. Bij ons is niet snel iets te gek. ‘Nee’ zeggen kunnen we eigenlijk niet, al schiet je er heel soms mee in je eigen voet. Maar dat is dan maar zo. Liever dat, dan een gemiddelde drukker zijn. Dat past ons niet. Het is gewoon een te mooi vak.”

Carel Horstman is duidelijk: “Natuurlijk zien wij ook de verandering in de markt naar snel, goedkoop en gemiddeld. Maar we zien ook de andere kant. Wanneer er nu wordt gekozen om drukwerk in de mediamix op te nemen, is dat een weloverwogen keuze. Het drukwerk vervult dan een belangrijke plaats binnen het gekozen palet van communicatiemiddelen. Het is niet vreemd om dan de maximale aandacht aan het drukwerk te besteden. Het geleverde drukwerk moet recht doen aan de boodschap en de tijd die er in is gestoken om die boodschap, strategisch en creatief, vorm te geven.”

Duurzaam drukwerk

“Online is snel en vluchtig. In korte tijd bereik je met de boodschap heel even misschien veel mensen. Maar het is niet meer dan een windvlaag, die soms even de publieke opinie doet ruisen en wat stof doet opwaaien. De houdbaarheid is een paar minuten tot maximaal een paar dagen. Beklijven doet de boodschap niet en door het chaotische aanbod ligt overkill op de loer. Voor drukwerk ligt dat nadrukkelijk anders. Drukwerk is duurzaam en heeft een lange houdbaarheidsdatum. Er wordt in alle fasen van de productie goed over nagedacht en aandacht aan besteed. Drukwerk gaat jaren mee.”

Carel Horstman: “We zien dat veel bedrijven werk maken van het goed vertellen wie ze zijn en waar ze voor staan. Dat is geen vluchtige boodschap. Deze boodschap wordt eigenlijk altijd in mooi drukwerk verpakt. Een gedrukte boodschap wordt serieuzer genomen. Juist omdat het niet vluchtig is.”

“Er is ook een andere trend zichtbaar”, aldus Horstman. “Teleurgesteld door snel (druk)werk realiseren vormgevers en artdirectors zich steeds vaker dat hun creatieve werk een halffabricaat is, dat de beste afwerking verdient. Uiteindelijk moet een leverancier het afmaken. Als die er een rommeltje van maakt, is al het creatieve werk voor niets geweest. Sterker nog, slecht drukwerk slaat in je gezicht terug. Kwaliteit wordt steeds belangrijker. En wees eerlijk: waarom zou je standaardwerk maken? Voor je het weet behoort je organisatie daardoor tot het gemiddelde… Dat wil je niet.”

“Lulof staat al jaren bekend als de drukker waar je moet zijn voor bijzonder drukwerk”

Het mooiste vak van de wereld

“We houden ervan om grafisch uitgedaagd te worden en er alles aan te doen om drukwerk te maken dat het oog streelt, het hoofd verrast en het hart raakt. Omdat we ons realiseren dat vrijwel alle beslissingen deels met het hoofd, maar vooral met het hart worden genomen. En dan realiseren we ons elke keer dat we het mooiste vak van de wereld hebben.”

De samenwerking met Zeylmaker

Tot 10 jaar geleden was er sprake van een intensieve samenwerking tussen Zeylmaker en Lulof. Onlangs is deze samenwerking nieuw leven in geblazen. Dit geeft niet alleen aan dat bedrijven elkaar snel weer tegenkomen in een relatief kleine branche, het geeft vooral aan dat kwaliteit altijd komt boven drijven. Een gedeelde visie en strategie op het gebied van kwalitatief hoogstaande producties maken de samenwerking logisch. Een partnership waarbij Zeylmaker & Partners en Lulof elkaar versterken en samen de lat continu een stukje hoger leggen.

 

Categorie: & partnersmediatrends