HAARHUIS&JANSEN

Haarhuis & Jansen introduceert beddenmerk Viking in de Benelux

Cees Jansen en Jeroen Haarhuis

Dealermarketing in een markt in beweging

Bij Haarhuis & Jansen Luxury Bedding in Almelo zijn het drukke tijden. De ondernemers Jeroen Haarhuis en Cees Jansen zijn flink in de weer om het Zweedse beddenmerk Viking in de Benelux en Duitsland te introduceren. Zelf noemen ze Viking een ‘payable premium’, een betaalbaar luxemerk. Hier moeten in eerste instantie dealers voor worden gezocht: via hun showrooms verloopt de verkoop. De volgende stap is de consument.

“De verkoopprijs van een Viking ligt tussen de 3.000 en 17.000 euro,” aldus Cees Jansen, “en het is aan ons om daar dealers bij toe zoeken voor wie dit een goede aanvulling is op hun huidige aanbod. We willen uiteindelijk zo’n 50 dealers -slaapspecialisten- in Nederland die daar ook de klantenkring voor hebben. Niet de koopjesjagers, maar mensen die heel bewust kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. In België mikken we op ongeveer 20 dealers en in Duitsland op 100. We hebben dus nog wat werk voor de boeg.”
 

Verschuiving in de markt

Zeylmaker & Partners heeft de dealermarkt voor beddenspeciaalzaken goed in kaart en constateert dat er zowel aan de onderkant als de bovenkant van de markt verschuivingen gaan optreden. Cees Jansen: “Ofwel mensen gaan voor een goedkope invulling van hun woonbehoeftes, en dan vind je ze in grote warenhuizen of in de online verkoop, of ze zijn bereid te investeren in iets echt moois en dan komen ze terecht bij de betere merken, waaronder Viking. Het middensegment krijgt het in deze markt zwaar.”

Haarhuis & Jansen is pas sinds mei dit jaar actief bezig om het Zweedse Viking in de Benelux een goede positie te bezorgen, maar de eerste dealer is er al: Partner Slaapsystemen uit Hardenberg heeft de primeur. Zij waren de winkel aan het verbouwen toen ze gepeild werden om mee te doen en om later niet opnieuw te verbouwen heeft Viking er meteen een mooie plaats gekregen. “En de praktijk heeft bewezen dat dat een goede keuze was: ze hebben nu in een paar weken al meerdere Viking-bedden verkocht,” zegt Jeroen Haarhuis.
 

Goed verhaal

Cees Jansen: “Om een merk als Viking te verkopen moet je meer tijd en aandacht aan je klanten besteden. Je moet toch duidelijk uitleggen waarom een bed die meerprijs waard is. En bij Viking kan dat. De bedden zijn ontworpen en handgemaakt door pure ambachtslieden in het hart van Småland in Zweden, waar men uitsluitend gebruik maakt van Zweedse materialen. Het resultaat is een bed van ongekende kwaliteit en met een uitzonderlijk comfort, waar tot 25 jaar garantie op wordt gegeven.”

Viking was tot nu toe alleen actief op de Scandinavische markt. Het beddenbedrijf is toe aan de nieuwe generatie en er is een nieuwe groeistrategie uitgezet. In thuisland Zweden is Viking marktleider en is het driemaal op rij uitgeroepen tot beste fabrikant door zowel dealers als de consumenten. Het contact tussen Viking en Haarhuis & Jansen bestaat al langer. “We hebben elkaar vijf jaar geleden al gesproken”, zegt Jeroen Haarhuis. “We hebben ons altijd willen focussen op één ding tegelijk, je kunt een merk als Viking er niet zomaar even bij doen. Nu hebben we de ruimte en de energie en dit was het moment om spijkers met koppen te slaan.”
 

Dealercampagne

Voor die campagne heeft Haarhuis en Jansen samen met Zeylmaker & Partners ondermeer promotiemiddelen laten maken. Naast de showroom met het shop-in-shop concept heeft Haarhuis & Jansen gekozen voor radiocommercials op de landelijke zenders en advertenties in vakbladen. Thomas Karl van Zeylmaker & Partners: “Door de combinatie van print & radio te maken werk je aan naams-bekendheid onder consumenten, maar trigger je meteen potentiële dealers en beloon je de ondernemers die de keuze voor je merk hebben willen maken. Heel slim, want op die manier bewerk je tegen relatief lage kosten beide markten.”

Cees Jansen tot slot: “We gaan de markt veroveren en hebben voor ogen om het dealernetwerk voor het einde van het jaar te hebben staan en de landelijke campagne te hebben draaien.”

vikingbedden.nl

 

Categorie: cliëntenmedia