slaap-branche

Marktanalyse laat zien waar de kansen liggen

De Nederlandse markt voor de slaapbranche is voortdurend in verandering. De branche is relatief hard getroffen door de economische crisis. Niet alleen werden er minder woningen verkocht en werd er daardoor minder verhuisd, het heeft mensen er ook toe bewogen grotere investeringen uit te stellen. Daar bovenop is een verschuiving in de markt zichtbaar geworden waardoor met name het middensegment in de knel is komen te zitten. Mede daardoor is het aantal verkooppunten en showroomoppervlakte gedaald en is het voor fabrikanten lastiger om een prominente plek in de showroom te veroveren.

Zeylmaker & Partners is al jaren ‘de reclamespecialist voor de slaapspecialist’ en houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols door regelmatig marktverkenningen uit te voeren. Door de markten van fabrikanten, retailers en consumenten aan elkaar te spiegelen hebben we een actueel beeld van de nieuwe mogelijkheden die ontstaan. Marktkennis en inzicht in tendensen vormen de basis voor een strategische aanpak om de zo begeerde voorkeurspositie bij de consument te creëren.

Een succesvolle campagne
Even terug in de geschiedenis. Wellicht kunt u zich de tijd nog herinneren dat Nederlanders gemiddeld 24 jaar met een matras deden. Voor de Stichting Promotie Matrassen hebben wij een reclamecampagne gelanceerd met als thema ‘iedere 10 jaar, een nieuw matras.’  Een campagne die aansloeg, uiteraard tot vreugde van de branche zelf die zijn omzet meer dan verdubbeld zag.

In verschillende marktomstandigheden hebben we inmiddels meerdere in ons land onbekende merken een rotsvaste positie in de markt gegeven. Zo hebben we behalve voor SPM ook campagnes ontwikkeld voor merken als Eastborn, Carpe Diem, Viking en Serta. We kunnen dus gerust stellen dat we ‘thuis’ zijn in de markt, op ieder niveau.

Kansen genoeg
Door de veranderingen in de markt is het voor sommige merken lastiger om een goed renderende marktpositie te veroveren. Wie wil scoren met bedsystemen, matrassen, kussens of bedtextiel, heeft veel kennis van de markt nodig. Wie zit waar, in welke regio zijn de kansen het grootst? En wie zijn de dealers waar mijn producten de juiste aandacht krijgen? Voor wie marktkennis weet te koppelen aan een creatieve aanpak zijn er kansen genoeg.

Dalende omzetten en teruglopende winsten hebben voor veel negativiteit in de branche gezorgd. Onze marktanalyse toont aan dat er inderdaad een flinke omzetdaling heeft plaats gevonden, maar dat er voor de toekomst alle reden is voor optimisme. Nederland is niet minder gaan slapen en de grootste gevolgen van de crisis liggen inmiddels achter ons. Voor fabrikanten, importeurs en retailers is het nu tijd om een nieuwe koers vast te stellen. Bij Zeylmaker & Partners laten we u graag kennismaken met onze marktanalyse en de oplossing die daarin verscholen liggen.

Categorie: media