_MG_6099)Klein

“Als je wilt dat mensen in actie komen, moet je eerst visueel contact maken”

De keuze voor een stijl van fotograferen heeft veel invloed op het gevoel van mensen en -nog belangrijker- op hun handelen. Als je een ‘open’ gezicht ziet, heb je eerder de neiging om ook de  tekst (lees: uw aanbod) te geloven.

Fotograaf René Wopereis: “Of iemand wel of niet in de camera kijkt, maakt groot verschil. Als het je bedoeling is dat iemand reageert, op je website bijvoorbeeld, zorg dan dat je je model met een open blik in de camera laat kijken. Het zien van iemands gezicht, en met name de ogen, zorgt voor connectie. Mensen kijken nu eenmaal graag naar mensen.”

“Of iemand lacht of niet, maakt daarbij veel uit. Zeker op het web zie je nogal veel Amerikaanse stockfoto’s. Maar voor Europeanen werken die beelden niet, we vinden ze onecht (‘de tandpasta-glimlach’) en daarmee twijfelen we ook eerder aan de boodschap. Niet zo’n goed idee dus. Beter kun je dan een foto van jezelf, of een medewerker laten maken. In een herkenbare setting en met een vriendelijke, natuurlijke uitstraling. Dat kan prima als iemand aan het werk is en even opkijkt richting camera. Dat geeft al snel een naturel, ontspannen indruk.”

Verlichting kan daarbij het verschil maken tussen wel of geen repons. René: “Met verlichting kun je een locatie of een model een totaal verschillende sfeer meegeven, variërend van uitnodigend tot afstandelijk, van open tot mysterieus. Het is daarom vaak niet zo’n goed idee een willekeurige bestaande foto te gebruiken die ooit voor een heel ander doel is gemaakt. Ja ik weet het, het klinkt als preken voor eigen parochie. Maar geloof me, als je op zoek bent naar veel respons op je advertentie, dan kan de foto het resultaat maken of breken. Daarom is het ook zo belangrijk om tevoren te weten waarvoor een foto ingezet gaat worden.”

Categorie: closeup