Schermafbeelding 2017-06-19 om 10.20.33

Google Analytics: Real-time meten is niet gelijk meer weten!

Het prettige van websites is dat je makkelijk kunt bijhouden hoeveel mensen je site bezoeken, waar ze vandaan komen en op welke pagina’s ze klikken. Om die statistieken te vergaren zijn diverse programma’s in de markt, maar die hebben het zwaar sinds Google besloot zijn eigen ‘Analytics’ gratis beschikbaar te stellen. Daarom is het nu zo dat het bedrijf ook op dit terrein vrijwel een monopolie heeft.

Gratis klinkt leuk, maar zoals zo vaak zit er natuurlijk ook een keerzijde aan. Als webeigenaar heb je geen enkele invloed op wat er door Google wordt gemeten en wat er wordt vertoond. Vertelt Analytics u dat u op een dag 1.000 bezoekers heeft gehad, dan hebt u dat maar voor waar aan te nemen en dat geldt voor alle cijfers die aan u worden gepresenteerd. De enige oplossing is tegelijkertijd een ander statistiekenprogramma mee te laten lopen. Maar als die andere cijfers presenteert, wat dan? Het gemiddelde nemen? Er zit niets anders op dan geloven wat je ziet.

Wat zeggen cijfers?

Maar laten we onze twijfel varen en er vanuit gaan dat alle cijfers kloppen, dan is Analytics een fijn programma om inzicht te krijgen in een heleboel variabelen. Wat ons wel meteen voor een volgend probleem stelt. Want zeggen die cijfers ons precies welke waarde we er aan mogen hechten? Daarop is pas een antwoord mogelijk als de doelstelling van uw website helder is.     

Bij een webwinkel is dat -logischerwijs- ‘verkoop’. Doordat u bezoekers van pagina naar pagina kunt volgen, geeft Analytics u een indicatie waar de kwetsbare punten zitten. Door te experimenteren met de inhoud en vorm van pagina’s waarop bezoekers afhaken, kunt u uw site heel gericht verbeteren.

Een tevreden of een ontevreden klant?

Anders wordt het als u uw site vooral gebruikt om uw organisatie te presenteren. Welke waarde moet u dan hechten aan bijvoorbeeld de ‘bounce rate’. Zo’n bounce rate geeft aan dat iemand wel op uw website komt, maar slechts één pagina bezoekt. En dat kan twee uiteenlopende zaken betekenen:

iemand zocht iets en vond het antwoord direct op uw website.

iemand zocht iets, maar had er weinig vertrouwen in dat op uw
site te vinden en vertrok weer.

Dat is een listige situatie, want nu moet u waarde hechten aan iets waarvan u de achtergronden niet kent. Bent u met uw site nu succesvol, of juist niet?   

‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken’.

Meten is weten. Maar niet voor niets is dit een van de beroemdste quotes: ‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken’. Statistieken moeten worden geïnterpreteerd en de grootste fout die u kunt maken is waarschijnlijk dat u te snel conclusies trekt en daarop actie onderneemt. Het kunnen beschikken over veel data is prettig en u kunt er zeker uw voordeel mee doen. Maar een kritische blik is daarbij onontbeerlijk.

Meer weten? Neem contact op!
Bel 0570 – 500900!

Categorie: closeup