Schermafbeelding 2017-06-19 om 10.38.06

Op reis naar de bron van koffie

Koffiebonen groeien vooral in de tropen, bij lekker warm weer, voldoende neerslag en op een mooie vruchtbare grond. De bekendste en belangrijkste werelddelen zijn Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Toch zorgt ook Azië, met name Vietnam, inmiddels ook voor een mooie koffieafzet. Het is geen straf om deze koffiegebieden te mogen bezoeken….

Het eerste koffieland dat ik bezocht, was Costa Rica in 2008. Destijds was ik nog helemaal niet bezig met koffie, maar de koffieplantages van Monteverde waren prachtig om te zien. Dat in een klein rood besje twee koffieboontjes groeien die, na het branden, zorgen voor de heerlijke drank die we dagelijks drinken.

Colombia: zes dagen alleen maar koffie! In de regio Neiva bezoeken we verschillende koffieplantages en coöperaties. Doel van deze reis was om meer over de kwaliteit van de Colombiaanse koffiebonen en de Colombiaanse koffiehandel te leren. Tijdens onze bezoeken aan de koffieplantages kregen wij een uitgebreide uitleg over de verzorging van de koffiestruiken (bemesting en snoeien), het plukken van de bessen, het schoonmaken van de bonen en het drogen. De meeste boeren wonen bij de plantage, dus ook een kijkje in huis en een maaltijd hoorden bij de rondleiding. De koffieboeren brengen hun koffiebonen naar de coöperaties waar ze eerst op kwaliteit getest door onder andere cupping (proeven). Op basis van de resultaten wordt de prijs bepaald. Wanneer de koffieboer besluit zijn koffiebonen aan de betreffende coöperatie te verkopen worden ze daar opgeslagen en klaargemaakt voor transport. Inmiddels gebruiken wij al jaren Colombiaanse koffiebonen.

Onze ervaring met Oeganda is heel anders. Allereerst een prachtig land, met heel mooie, kleurrijke mensen! Oeganda staat vooral bekend om haar Robusta koffiebonen, maar de kwaliteit van de Arabica koffiebonen wordt steeds beter en daardoor populairder. De jaren hebben wij een steeds betere kwaliteit koffiebonen vanuit Oeganda mogen ontvangen. Door onze lokale gids werden wij langs wat kleinere koffieregio’s geleid. Wat ons vooral opviel was dat het in deze regio’s gaat om overleven. Wanneer de koffiebonen minder opleveren dan de bananen, laten ze het plukken van de koffiebonen voor wat het is en worden de bananen geplukt. Dat was wel even wat anders dan Colombia, waar alles draait om de verkoop van koffie…

To be continued….

Categorie: closeup