YouTube-TV 2

Wie reacties op z’n video wil, moet buiten de lijntjes durven kleuren

Veel bedrijfsvideo’s zijn een goede weergave van wat een organisatie doet. Daar is niets mis mee, en ze zijn een waardevol onderdeel van uw bedrijfspresentatie op bijeenkomsten, uw website of bijvoorbeeld een beurs. Maar als u wilt dat kijkers uw filmpje delen via social media of dat ze erop reageren, zult u uit een ander vaatje moeten tappen.

Om een respons uit te lokken, moet u allereerst een goed idee hebben. Een idee dat de buiten de kaders van de gemiddelde bedrijfs- of productfilm valt. Een idee dat verrast. Willy Berends van Apex Audio Visuals: “De meest bekeken en gedeelde Nederlandse video was die van ‘Zondag met Lubach’, met de parodie op Trump’s America First. Natuurlijk had die film een mooie aftrap op televisie, maar via YouTube en Facebook is hij vervolgens wel tientallen miljoenen keer bekeken en gedeeld. Die ‘Netherlands second’ heeft zelfs navolging gekregen uit andere landen. een groter compliment voor een origineel idee kun je nauwelijks krijgen.”

“Een ander goed voorbeeld van een originele insteek door een bedrijf zijn de video’s van Blendtec”, aldus Willy Berends. “Dat is een bedrijf dat blenders maakt, niks bijzonders zou je zeggen. Maar in hun video’s gooien ze om te laten zien hoe sterk zo’n ding is, de meest waanzinnige dingen in hun blender, zoals een gloednieuwe iPhone 6. Op het eerste gezicht een idioot idee misschien, maar onder zo’n video staan wel meer dan 10.000 reacties. De vraag ‘Will it blend?’ is een begrip geworden.”

Hoge kijkcijfers, veel reacties en het delen van video’s is niet voorbehouden aan jonge vloggers. Ook met een ogenschijnlijk saai product kan het. Maar dat moet je als bedrijf wel buiten de lijntjes durven kleuren. Willy: “Je moet verrassen, satire, humor en emotie durven gebruiken. Dat is geen garantie voor succes, maar als je niet durft, weet je zeker dat mensen niet de moeite nemen om te reageren of te delen.”

Categorie: closeup