_MG_6099)Klein

De waarheid fotografeer je niet in een studio

Bij fotografie in opdracht is het meestal zo dat je zaken net wat mooier voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn. Het kantoorgebouw fotografeer je op het meest gunstige tijdstip zodat het net wat mooier en frisser is dan wanneer je er zomaar langsfietst. Bij het portret zorg je voor een subtiele belichting waardoor iemand net wat meer uitstraling en karakter krijgt dan wanneer je hem of haar in de supermarkt passeert. Een werkvloer is vlak tevoren nog even geveegd en gepoetst, een jurk of broek is op de foto net iets beter passend dankzij een veiligheidsspeld aan de achterkant, de ogen zijn sprekender dankzij het kunstwerk van de visagiste. Fotografie is een wereld die net echt lijkt. Althans, dat is de fotografie die u graag in uw blad, brochure of op uw website ziet. En die ik graag maak.

Maar er is ook een heel andere kant van de fotografie. En die ziet u dagelijks als u de krant openslaat. Goed om daar zo tegen het eind van het jaar eens bij stil te staan. Ik heb het over de fotografie van het zogenaamde ‘harde nieuws’  en dan in het bijzonder de fotografen in conflictgebieden, de brandhaarden van deze tijd. Die fotografen, mannen en vrouwen, offeren zich op om u en mij het nieuws te laten zien waarvan we anders nauwelijks weet van zouden hebben. Een opoffering die ze -helaas- soms met hun leven moeten bekopen. Denk aan Jeroen Oerlemans die vorig jaar in Libië dodelijk werd getroffen, of aan de Amerikaanse oorlogsfotografe Hilda Clayton die dit jaar in Afghanistan gedood werd – nota bene tijdens het fotograferen van een legeroefening. Ik schrijf dit niet om u tijdens de laatste weken van 2017 te laten somberen over hoe het er met onze wereld voorstaat.

Maar wel om u te wijzen op deze ‘fotografen met een missie’ die bereid zijn om grote risico’s te lopen om u de onversneden waarheid te laten zien.

Voorbeelden daarvan komt u ongetwijfeld tegen op de reizende expositie van de World Press Photo. Dezer dagen te zien in Groningen, Den Bosch en Berg en Dal. Kijk op wordpressphoto.org voor meer informatie. Doen!

Categorie: closeup