Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.37.12

Humor en social media; scoren of schaden? Een aantal mooie voorbeelden uit 2017

Social media zoals Facebook en Instagram kenmerken zich door persoonlijke verbindingen. Organisaties doen hun best zich te identificeren met hun volgers en geven hun merknaam graag een gezicht. En als we dan toch op de persoonlijke tour gaan, dan mag je er ook best een beetje humor ingooien. Toch?

Humor; het lijkt zoiets gemakkelijks, maar dat is het zeker niet. Humor gebruiken is best spannend. Als je een grapje maakt in het bijzijn van je vrienden en ze lachen niet; daar kom je nog wel een keer overheen. Maar wat als je het bedrijfsmatig toepast op social media en je krijgt een hele lading kritiek over je heen? Dan ben je verder van huis. Humor kan gigantisch scoren, maar ook enorm schaden.

Een aantal bedrijven durfde het in 2017 aan en maakte van humor een ware marketingmachine. Met slechts één grappige post, bereikten ze meer dan veel andere bedrijven met hun hele communicatiebudget. De voorbeelden hiervan delen we natuurlijk graag.

Wat is het bereik?

Grappig zijn op social media is één, maar wat levert het nou eigenlijk op? ComScore deed onderzoek naar het bereik van social media en kwam met de volgende cijfers. De totale digitale bevolking van Nederland bestaat uit 14,2 miljoen unieke bezoekers.

Daarvan bezoekt 61 procent internet zowel via de pc als mobiele apparaten. Maar liefst 92 procent van de Nederlandse 25- tot 34-jarigen bezoekt internet via meerdere apparaten. Op de voet gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar, met 88 procent.  Facebook is met 1,79 miljard maandelijkse actieve gebruikers met afstand het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. Van die 1,79 miljard zijn er 1,18 miljard dagelijks actief.

Durf grappig te zijn

We weten nu dat we door humoristische posts ook daadwerkelijk kunnen scoren, maar wat doen we ermee? Durven is het toverwoord. Durf creatief te denken,

durf te proberen en durf te doen. Wij werken bij Zeylmaker & Partners met veel soorten klanten. Dat is echter geen reden om niet eens uit de band te springen.

Opmerkingen als ‘dat doen we altijd zo’ of ‘waarom zouden we dat doen’ werken niet mee in een creatief proces. Waar de grens ligt en wat grappig is; daar is geen regel voor. Dat moeten we zelf ondervinden en daar komen we pas achter zodra we durven te doen. Dat je met een humoristische post flink kunt scoren, blijkt wel uit de cijfers rondom social media gebruik.

Toegegeven: je moet het durven. Maar één ding is zeker: een scherpe post met een beetje humor blijft in ieder geval hangen. We hebben in 2017 veel gelachen, laten we dat in 2018 nog eens dunnetjes overdoen. Doe jij mee? We adviseren je graag.

Bol.com goed op de hoogte van hits K3

Een bestelling bij Bol.com pakte voor Carolien net even wat anders uit dan verwacht. Omdat haar espressomachine vol kalk zat, bestelde ze een ontkalker bij de online webshop. Het pakketje werd zeer snel bezorgd. En wat is er voor een dochter van vijf jaar nou leuker dan het uitpakken van zo’n pakketje. Nu al helemaal, want er bleek geen ontkalker maar een CD van K3 in te zitten. “Ik kan de CD natuurlijk opzetten en hopen dat mijn espressomachine spontaan ontkalkt, maar ik acht de kans klein”, liet Carolien via Facebook weten. Bol.com wist hier wel raad mee en plaatste de volgende reactie.

bol.com

NS laat reizigers spoorloos verdwijnen

Reizigers die nog instappen als al gewaarschuwd is om niet meer in te stappen; één van de pijnpunten voor de NS. Via Twitter werd er een vraag gestuurd over wat de NS met deze haastige reizigers doet.

NS

Lees ik die reclame van Chocomel wel goed?

Chocomel: je kent het wel, dat brave, eeuwenoude merk waar vooral veel kinderen voor zwichten. Nou, Chocomel heeft iets nieuws. Verpakkingen met daarop een grote letter. Daarmee zijn de leukste woorden en voor de echte liefhebbers zelfs zinnen te maken. Op Facebook plaatsten ze een gewaagde actie waarvan veel mensen het direct warm kregen. Goed lezen blijft erg belangrijk, zeker bij het lezen van een post van Chocomel.

chocomel

Politie houdt jongens achter slot en grendel

De politie Dordrecht hield op een avond twee jongens van 14 en 15 aan die meerdere geparkeerde auto’s hadden beschadigd. Een verontwaardigde reactie kwam van Alexandra, namelijk: “14 en 15 jaar? Waar gaat dit heen?” De reactie van de politie was wel erg scherp.

politie

Categorie: closeup