Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.16.53

Merkactivisme

Het beste product verkopen is niet meer voldoende. Dat zegt marketinggoeroe Philip Kotler. De consument wil meer, namelijk een product met een verhaal, dat iets toevoegt en de wereld een beetje mooier of beter maakt. Dezelfde ontwikkeling zie je ook in de banenmarkt. Steeds meer mensen willen werken voor een bedrijf met een hoger doel dan alleen geld verdienen. Ben & Jerry’s is een goed voorbeeld van zo’n activist brand. Hoe onderneemt het bekende Amerikaanse ijsmerk op een maatschappelijk verantwoorde manier?

Veel bedrijven gaan op zoek naar een betere balans tussen economische en maatschappelijke waarde. Als organisatie probeer je bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk te zijn en sponsor je een of meerdere goede doelen.

Bij Ben & Jerry’s zetten ze optimaal hun eigen middelen in voor een sociaal doel. Ze lossen met ijs misschien geen problemen op, maar gebruiken hun naamsbekendheid en toegankelijke producten om aandacht te vragen voor maatschappelijke kwesties. Inmiddels is Ben & Jerry’s uitgegroeid tot activist brand.

Wat is een activist brand?

Wikipedia definieert deze vorm van activisme als ‘de inspanningen om sociale, politieke, economische, en/of ecologische hervormingen te promoten, beïnvloeden of sturen, met als doel om maatschappelijke impact te maken’. Kotler maakt onderscheid tussen regressief (achteruitgaand) en progressief (vooruitstrevend) merkactivisme. Een goed voorbeeld van regressief activisme is de ‘Big Tobacco’- de tabaksbedrijven die jarenlang hebben ontkend dat hun producten schadelijk waren, zelfs toen een intern onderzoek het tegendeel bewees. Ze maakten zelfs reclame voor hun schadelijke producten. Bedrijven die bij de politiek lobbyen voor regressieve maatregelen zijn merkactivisten. Aan de kant van progressief activisme zien we meer en meer bedrijven die impact willen maken op grote maatschappelijke problemen. Deze bedrijven hebben een groter doel dan winst maken en worden steeds vaker als voorbeeld binnen hun branche gezien.

De top 3 van meest inspirerende bedrijven van Nederland bestaat niet voor niks uit social enterprises Tony’s Chocolonely, Tesla en Dopper. Dit jaar is er een nieuwe dimensie die organisaties inspirerend maakt: smart creativity. Smart creativity stelt organisaties in staat hun why, visie of purpose om te zetten in impact. Organisaties gedijen het beste bij een continue bèta-status, waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Activisme daarentegen wel. Sinds wanneer staat merkactivisme op de kaart? Kotler geeft aan dat merkactivisme een natuurlijke evolutie is van corporate social responsibility (CSR) en ecologische, sociale en politieke programma’s die wereldwijd bedrijven transformeren. Voorgaande inspanningen waren gericht op marketing- en corporate gedreven initiatieven. Merkactivisme ontstaat als bedrijven de toekomst van de mensheid en de gezondheid van de planeet bovenaan hun agenda zetten. De onderliggende kracht is een gevoel van gerechtigheid en eerlijkheid voor iedereen.

“Seks verkoopt niet meer, activisme daarentegen wel”, zei Blanca Juti, Chief Corporate relations van Heineken, tijdens de NRC Impact Day. Heineken maakte voor de Amerikaanse markt een tv-spot waarin vreemden met tegenovergestelde standpunten met elkaar in gesprek gaan. Onder het genot van een biertje komen ze erachter dat ze meer gemeen hebben dan ze op voorhand dachten.

Pepsi lanceerde onlangs een (flink bekritiseerde, red.) commercial waarin model Kendall Jenner meeloopt in een protestmars. Als de protesterende menigte de rij met agenten bereikt, loopt Jenner naar een van de agenten en biedt hem een blikje Pepsi aan.

Categorie: closeup