Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.46.10

Mijn kracht zit in het contact met de mensen die ik fotografeer

“Het leven gaat snel en met een foto zet je het beeld even stil”, zegt fotografe Kim Holterman. “Ik kan me niet anders herinneren of ik liep met een camera rond. Dat ik uiteindelijk naar de Fotovakschool ben gegaan is daarom niet zo vreemd. Daar leer je wel veel, maar ik raakte daar helaas ook het spontane van mijn foto’s kwijt. Mensen gingen voor me poseren, maar dat werkte bij mij helemaal niet. Het heeft lang geduurd voor ik mijn eigen stijl vond. Dat was eigenlijk pas in 2015 tijdens een workshop in Frankrijk door een Australische fotograaf. Die heeft me -figuurlijk- het vak in geschopt. En door hem kreeg ik het plezier weer terug en ben ik, in binnen- en buitenland, veel meer workshops en trainingen gaan volgen.”

“Nu weet ik dat mijn kracht als fotograaf zit in het contact met de mensen die ik fotografeer. Ik ga het gesprek aan, laat ze een verhaal vertellen, herinneringen ophalen. Dat zorgt ervoor dat ze op een heel natuurlijke manier voor de camera staan, of bewegen. Het is daardoor geen poseren meer, maar een ontspannende ontmoeting.”

Haar werk heeft Kim verdeeld onder drie labels. Er zijn de ‘Moments of Life’, foto’s die de belangrijke momenten in het leven vastleggen, van de geboorte tot de dood en alles daartussen. ‘Life Art’ is meer experimenteel, kunstzinnig. En met ‘on Life’ maakt Kim haar zakelijke portretten. “Tegenwoordig veel voor online zichtbaarheid. Een foto voor een blog, een webwinkel en voor social is snel verouderd en je wilt niet statisch overkomen. Dus dan moet je ieder half jaar, of om de drie maanden je foto vernieuwen. Voor een aantal klanten doe ik dat op abonnementsbasis, dan hou ik zelf bij of het weer tijd is voor een nieuwe sessie.”

“Mijn missie is verder om met mijn foto’s aan vrouwen laten zien hoe mooi ze zijn. Ze staan heel vaak niet op de foto, omdat ze die zelf maken, maar vooral ook omdat ze zich niet mooi genoeg voelen. Ze vinden zichzelf te dik, of hun haar zit net die dag niet goed, er is altijd wel een reden te bedenken om nu net even niet op de foto te gaan. Ik wil ze laten zien dat ze wel mooi zijn, zodat ook hun momenten vastgelegd worden.”

Categorie: closeup