Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.58.38

Online marketing trends in 2018

Traffic Today

Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd op het gebied van online marketing. Maar ook voor aankomend jaar kunnen we weer veel verwachten. Wil je weten wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van online marketing voor 2018? We vragen het aan Steven Lubbers, directeur bij online marketingbureau Traffic Today.

Wat was volgens jou de belangrijkste ontwikkeling van het afgelopen jaar binnen de online marketing?

We zien dat video flink in opkomst is, en dan met name op social media. Denk bijvoorbeeld aan live video bij Facebook. Steeds meer bedrijven doen dit om zo klanten te binden. Daarnaast zien we dat er steeds meer behoefte is aan gepersonaliseerde content. In 2016 werd er nog meer gericht op de massa, terwijl het nu steeds belangrijker is om de doelgroep op een persoonlijke manier te benaderen. Als je wilt dat je content gelezen wordt, dan moet je opvallen. De teksten moeten niet alleen gericht zijn op Google, maar het moet ook inhoudelijk prikkelen.

Fouten maken we allemaal. Wat was volgens jou de grootste fout die ondernemers het afgelopen jaar maakten op het gebied van online marketing?

De grootste fout is door op dit moment nog niet bezig te zijn met online marketing en dit nog niet te hebben opgenomen in je complete marketingstrategie. Als je bedrijf nu pas begint dan wordt het een stuk moeilijker om online op te vallen dan een aantal jaren geleden. Daarom raad ik iedere ondernemer aan om een juiste strategie te hebben. Online marketing moet een bewust agendapunt zijn. Daarnaast is focus erg belangrijk. Veel ondernemers willen zich richten op te veel markten tegelijk, waarbij het belangrijk is eerste goed te zijn in een specifiek product of markt.

Welke online marketing trends verwacht je voor aankomend jaar?

Allereerst verwacht ik een doorontwikkeling op het gebied van marketing automation. Dit houdt in dat er dankzij verschillende geautomatiseerde systemen gezorgd kan worden voor extra leads. In het nieuwe jaar wordt dit voor bedrijven makkelijker toegankelijk dankzij diverse softwarepakketten. Een ander belangrijke trend om te volgen is artifical intelligence en hoe zich dit gaat ontwikkelen binnen de online marketing. Dergelijke apparaten zullen zelfstandig gaan bepalen wat bij je past en wat je zoekt. We kunnen dan ook niet meer om gepersonaliseerde content heen. Zo maar content genereren en dat aan iedereen laten zien is te makkelijk. Niet alleen online, maar ook bijvoorbeeld al door je offline in een winkel te sturen naar de producten die voor jou het meest interessant zijn. Tot slot gaat voice ook een belangrijk onderdeel worden in 2018. Voice search neemt extreem toe en de zoekopdrachten binnen Google zijn heel anders bij getypte berichten dan ingesproken berichten. Om hier ook weer bovenaan in zoekmachines te komen is een andere content strategie nodig die niet altijd uit zoekwoordenonderzoek zal blijken vanwege de beperkte volumes. In gesproken berichten zijn er namelijk duizenden combinaties hoe mensen iets inspreken.

Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je de concurrentie voorblijft aankomend jaar?

Punt één is natuurlijk door zelf heel hard te werken. Maar het is ook belangrijk om samen te werken met goede partners naar goede focus te hebben op hetgeen je wilt bereiken. Als ik Traffic Today kijk dan denk ik dat wij zelf voorblijven door goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. We zorgen ervoor dat onze kennis up to date blijft en we proberen op een aantal vlakken voor te lopen op de rest. Daarnaast vinden we het belangrijk om ons te focussen op onze huidige klanten.

We hechten er veel waarde aan om kwaliteit te leveren en te groeien omdat onze bestaande klanten groeien en samen succesvol te zijn op de online markt.

Hoe word je op de hoogte gehouden van de belangrijkste online marketing trends?

Wij worden zelf door elkaar op de hoogte gehouden van de belangrijkste trends. Daarnaast houd ikzelf diverse websites in de gaten, zoals Marketingfacts, Emerce en diverse internationale website en blogs.

Ook volgen we diverse bijeenkomsten op het gebied van online marketing en natuurlijk een partner als Google. Daarnaast leren we ook veel van onze werkzaamheden. Als we bijvoorbeeld data analyseren van onze klanten dan ontdekken we ook diverse trends. De belangrijkste marketingtrends delen we op onze blog.

Tot slot: zie jij ook een integratie van online en offline opkomen?

Sterker nog, ik denk dat deze opkomst al lang en breed in gang is gezet. Ik denk dat hierin juist samenwerkingen kunnen ontstaan tussen online agency’s als Traffic Today en bijvoorbeeld reclamebureaus als Zeylmaker&Partners. Door samenwerkingen tussen specialisten op gebied van online en offline kunnen merken een integrale marketingstrategie voeren die zorgt dat alle marketingactiviteiten op elkaar aansluiten en meetbaar zijn. Ondanks dat de branches wellicht nog veel verschillen zien, zien bureaus steeds meer de noodzaak in van deze samenwerking en daar zal Traffic Today ook zeker op in gaan zetten in 2018.

Categorie: closeup