_mg_6169

Willy Berends over de beeldtrend van 2018 augmented reality

We hebben het hier al vaker geconstateerd: de ontwikkeling van smartphones en tablets gaat razendsnel en dat zorgt voor vele nieuwe toepassingen. Volgens Willy Berends van Apex Audio Visuals is ‘augmented reality’ de techniek die op het punt staat de massa te bereiken.

“Augmented reality is een techniek waarbij je op je beeldscherm iets, bijvoorbeeld een voorwerp, aan de realiteit toevoegt. In het Nederlands wordt het ook wel Toegevoegde Realiteit (TR) genoemd” legt Willy uit. “Je richt je camera op een deel van je huiskamer, je selecteert een 3D-model van een bankstel en het lijkt alsof de bank daadwerkelijk in je kamer staat. Dat is dus een verschil met virtual reality, waarbij je een bril moet opdoen en je volledig afgesloten bent van de echte wereld.”

Voor de massa

“De techniek voor augmented reality bestaat al veel langer, piloten maken er al sinds de vorige eeuw gebruik van en bij sportwedstrijden op tv zie je vaak virtuele reclameborden in het stadion staan. Maar het probleem was altijd dat het veel processorkracht vergt. Daardoor was het niet mogelijk om dat via je telefoon ook te gebruiken. Maar daar is met de nieuwste smartphones en besturingssystemen verandering in gekomen. Apple zet er vol op in, dus dan weet je dat het binnenkort iets voor de massa wordt.”

“IKEA heeft sinds kort een app die met augmented reality werkt. Daarmee kun je daadwerkelijk hun meubels in je kamer of kantoor plaatsen, ze verschuiven, of een andere kleur kiezen. Je ziet live of die stoel bij de kleur van de muur past en of er nog genoeg loopruimte overblijft. Zo wordt je nooit meer onaangenaam verrast als je eindelijk die bestelling in elkaar hebt geschroefd. Ander voorbeeld: bij LEGO kun je in de winkel een doos voor een camera houden en dan zie je op het scherm de inhoud van de doos tot leven komen. Dat is niet alleen leuk, maar het maakt klanten enthousiast en het voorkomt miskopen en retouren.”

“Met de sprongen voorwaarts die de (smartphone-)technologie tegenwoordig maakt, ligt er een grote toekomst voor augmented reality in het verschiet. En die toekomst begint nu.”

Categorie: closeup