_MG_6099)Klein

Met een eigen beeldbank heeft u altijd de juiste foto beschikbaar

Iedereen heeft in zijn of haar werk wel eens te maken met spoedklussen. Dat is in mijn werk als fotograaf niet anders. Geeft niks hoor, een beetje rennen op z’n tijd houd je in vorm. Maar soms komt die plotselinge haast door een gebrek aan planning en strategie. En dat is zonde, in meerdere opzichten. Eigenlijk zou iedere organisatie om die reden een eigen beeldbank moeten hebben. Medewerkers kunnen daar dan uit putten als een communicatiemoment zich aandient. Hoe zo’n beeldbank er uitziet, wat de indeling is en hoeveel foto’s er in zitten, is afhankelijk van uw marketingcommunicatiestrategie. Dat geldt ook voor de regels voor het fotogebruik. Mag iedereen zomaar iedere foto gebruiken? Zijn er verschillende foto’s voor verschillende media? Wat is de periode dat een foto gebruikt mag worden? U kunt het zo vrij of restrictief maken als u wilt.

Kern van het verhaal is, dat een foto voor een bedrijfsbrochure vaak niet zo geschikt is voor Facebook, en dat een foto op een beurswand heel wat anders is dan een plaat in uw bedrijfsmagazine. Tenzij u anders beslist, want zo is het natuurlijk ook, u bepaalt zelf uw strategie.

Het is goed om aan het fotogebruik in uw organisatie eens een A4’tje te wijden om vast te stellen welk type fotografie u voor welk mediakanaal wilt gebruiken. Dan krijgt u al heel snel inzicht in wat er al aan bruikbaar materiaal is en waar u nog voor aanvulling moet zorgen. Het voorkomt dat u af en toe panisch moet concluderen dat er ‘nu’ nog een goede foto gemaakt moet worden. En het voorkomt bovendien dat u uit noodzaak moet grijpen naar foto’s die eigenlijk niet passen, of -nog erger- naar stockfoto’s, beelden die de rest van de wereld ook gebruikt.

Zo’n beeldbank kunt u zelf ontwerpen, maar er is ook kant-en-klare software voor beschikbaar, van heel eenvoudig tot zeer uitgebreid. En natuurlijk, dat kost geld en in het begin ook moeite om een en ander goed in te richten. Maar dat verdient zich snel weer terug. Het werkt snel en overzichtelijk, uw medewerkers kunnen altijd makkelijk een geschikte foto vinden en last but not least: u hoeft nog maar zelden een fotograaf te bellen om ‘even snel’ één foto te maken, maar u kunt gepland en in alle rust werken aan het up-to-date houden van uw eigen foto-archief.

Categorie: closeup