willy

Willy Berends, Apex AV: “Er valt nog veel winst te behalen door een strategische inzet van video”

Voor de ‘nieuwe’ media als Pinterest, Instagram, Snapchat en Facebook geldt dat beeldcommunicatie beter werkt dan tekst. En dan hebben het even niet over de enorme populariteit van selfies, maar ook over het vertellen van een boodschap met inhoud. Visuele content, heet dat tegenwoordig. Video is dan de communicatietaal bij uitstek. Maar wat zijn dan precies de do’s en don’ts? Hoe zorg je dat je video niet alleen gezien, maar ook herkend en onthouden wordt?

Willy Berends van Apex Audio-Visuals ziet wel een toenemende vraag naar video’s voor sociale media, maar constateert ook dat lang niet iedereen het maximale eruit haalt. “Mensen ervaren sneller emotie bij het bekijken van beeld, maar als bedrijf wil je natuurlijk meer dan alleen maar ‘leuk’ of ‘grappig’ zijn. Zelfs de korte snelle beelden die het op social media zo goed doen, moeten bijdragen aan je imago, je merk versterken. Dat betekent dat je goed moet nadenken over wat en hoe je filmt, over hoe en wanneer je je video verspreidt. Daar valt nog veel winst te behalen.”          

Maak je merk herkenbaar

“Zorg altijd dat je als afzender van een video herkenbaar bent,” zegt Willy. “Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn veel films die op social media rondgaan waarvan de kijker geen idee heeft wie nu precies de afzender is. Houd er dus rekening mee dat je film, nadat je ‘m op je eigen Facebookpagina of YouTube-kanaal hebt gepost, een eigen leven kan gaan leiden, zonder de context van die oorspronkelijke pagina. Laat altijd herkenbare visuele elementen terugkomen en wees daarin bij iedere nieuwe video heel consistent.”   

Ontwikkel een huisstijl

Willy: “Dat consistent zijn geldt ook voor je beeldkeuze., je manier van scripten en het camerawerk. Laat je niet teveel leiden door een opwelling, maar pak het strategisch aan, ontwikkel een eigen beeldtaal zodat er een herkenbare lijn ontstaat. Vroeger was een huisstijl uitsluitend gericht op het visitekaartje, briefpapier en misschien de aankleding van een pand. Maar als je je wilt presenteren via social media, mag in dat rijtje video niet meer ontbreken. Zorg dat het geen geïsoleerd medium is, maar deel uitmaakt van je totale marketingcommunicatie-strategie.    

Ken je doelgroep

Bij video geldt hetzelfde als bij tekst: kruip in de huid van je doelgroep en gebruik de taal die je kijkers of lezers gebruiken. Willy: “De grootste valkuil is dat oude mensen ‘jong’ willen doen, of dat studeerkamergeleerden straattaal gaan nabootsen. Dat werkt niet. Sterker nog, dat werkt averechts. Probeer je dus niet alleen in te leven in je doelgroep, maar betrek ze bij de totstandkoming van je video’s, of zorg voor een representatief en kritisch testpanel. Tot slot wijst Willy er nog op dat ook sociale media niet zomaar op één hoop zijn te gooien. “Elk platform heeft zijn eigen eisen en protocollen. Verdiep je daarin vóór je aan het filmen slaat, om te voorkomen dat er achteraf grote aanpassingen moeten worden gedaan. Een goede strategie en een goede planning gaan hand in hand.”

Categorie: closeup