2017 Zeylmaker portret gr-21

HET GEBRUIK VAN FAKE-TEKST

Om aan te duiden waar tekst komt in een ontwerp, en hoe deze tekst er typografisch uitziet gebruik ik fake-tekst. In de meeste gevallen gebruik ik dan Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum is een fake-tekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren ’60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Adobe Indesign die versies van Lorem Ipsum bevatten. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst.

Het heeft zijn wortels in een stuk klassieke latijnse literatuur uit 45 v.Chr. en is dus meer dan 2000 jaar oud. Richard McClintock, een professor latijn aan de Hampden-Sydney College in Virginia, heeft één van de meer obscure latijnse woorden, consectetur, uit een Lorem Ipsum passage opgezocht, en heeft tijdens het zoeken naar het woord in de klassieke literatuur de onverdachte bron ontdekt. Lorem Ipsum komt uit de secties 1.10.32 en 1.10.33 van “de Finibus Bonorum et Malorum” (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. Dit boek is een verhandeling over de theorie der ethiek, erg populair tijdens de renaissance. De eerste regel van Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet..”, komt uit een zin in sectie 1.10.32.

Design trends  2018

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat er gekeken wordt naar de design trends 2018. En het beloofd (voor vormgevers) een leuk jaar te worden. Na een periode van minimalistische invloeden is nu een periode aangebroken waarin we weer meer mogen ontwerpen en meer vrijheden krijgen in kleur, design en typografie. En ik word er blij van!

Voor logo’s, huisstijlen en websites blijft het basisprincipe van minimalistisch en simplistisch de standaard, maar met aanvullingen die het ontwerp versterken kunnen we in het komende jaar wat meer variaties in uitstraling en sfeer tegemoet zien.

Schermafbeelding 2018-04-09 om 13.36.38

1. Responsieve logo’s

Al enige jaren is het woord responsive verbonden aan websites. Het betekent dat een website in lay-out mee schaalt met de grote van je beeldscherm. Wat eerst een trend was, is de nu standaard voor websites. Maar het de komst van de vele verschillende marketing platforms zoals profielfoto’s en avatars in social media en apps is er nog een probleem ontstaan; logo’s moeten ook op steeds meer verschillende formaten leesbaar en herkenbaar zijn. Nieuwe trend voor 2018 is dan ook responsive logo’s. Wereldwijd zijn grote corporaties hun veelal ingewikkelde logo’s aan het moderniseren in versimpelde versies. Nog een stap verder is het laten schalen van het logo naarmate de ruimte die een logo krijgt te verkleinen. Van een volwaardig logo tot een vignet of icoon.

2. Kleur verlopen (Gradiënts) komen weer terug

In het verleden waren kleur verlopen hot en happening. Je zag ze werkelijk overal. In buttons op website, headers van webpagina’s en PowerPoint presentaties. Maar toen werd rond 2007 “flat design” geïntroduceerd als trend. Alles moest plat, egaal, clean en schaduwen en kleur verlopen werden verbannen uit de design wereld. Maar nu, in 2018, komen de kleur verlopen weer terug. Vooral websites beginnen allemaal op elkaar te lijken; je kan met zoveel kanten op met minimalistisch ontwerp. En vormgevers zijn weer aan het experimenteren met subtiele overgangen voor wat verdieping in sfeer en uitstraling voor het hele gevoel bij branding. We gaan steeds meer overgangen zien in achtergronden, illustraties, vibrant UI en overlays.

3. Ontwerp mag weer diepte bevatten

En wel in de vorm van schaduwen. Naast kleur verlopen komen ook schaduwen weer terug. Ook hier niet in dezelfde vorm als voorheen, maar in zekere zin zijn schaduwen onmisbaar in de usability van ontwerpen. Mensen hebben diepte nodig om hiërarchie te bepalen.Dit is in zowel online als offline vormgeving het geval. Op websites is het van belang dat call to actions of invulvelden aangeduid worden als belangrijk. Naast kleur zijn schaduwen daar uitermate geschikt voor. Ze duwen als het ware de knoppen omhoog uit je beeldscherm en geven zo aan dat ze in de hiërarchie van belangrijkheid aan de top staan.Schaduwen van nu zijn wel heel soft, het zijn lange schaduwen, zacht van toon en vooral subtiel. Een echte tegenhanger van de vroegere (harde) slagschaduw.

4. Gewaagde typografie

Op het gebied van typografie zien we in 2018 maar één ontwikkeling; hoe groter en hoe vetter de letters, hoe beter. Vormgeving zal dit jaar steeds meer extra grote teksten en headlines zien. Ook gaan we meer gebruik maken van minder standaard lettertypes. Doordat steeds meer online en offline media gemixt worden en deze wel herkenbaar moeten blijven bij elkaar, experimenteren vormgever steeds meer met het naast elkaar gebruiken van schreef en schreefloze fonts. En door de komst van Google Fonts en het steeds meer verbeteren van beeldschermen is het gebruik van schreefletters steeds populairder. Dit in combinatie met het gebruik van creatieve letters maakt typografie op beeldschermen een waar feestje.

5. Fotografie met emotie

We zien steeds meer dat fotografie emoties bevatten. De tijd van gestandaardiseerde stockphoto’s van lachende mensen die in de camera kijken is nu echt wel op zijn eind. Hedendaagse foto’s in folders en op websites beelden een verhaal uit, bevatten emotie of actie en zien er niet in scene gezet uit. Het is echter niet zo dat je altijd zelf je eigen foto’s moet (laten maken). Steeds meer stockphoto leveranciers spelen in op deze trend en goede vertellende stockphoto’s zijn breed verkrijgbaar. In 2017 is deze trend ingezet en zal zich voortzetten en uitbreiden in 2018. De vraag naar levensechte foto’s vergroot naarmate de drang van bedrijven groeit om een echte connectie met hun doelgroep te maken.

6. Storytelling

Net als in fotografie wordt het ook steeds belangrijk om in je marketing een verhaal te vertellen. Mensen luisteren graag naar (succes)verhalen. Ze stammen dan ook al uit de tijd van de holbewoners. Storytelling kun je op vele manieren integreren in je marketing; op je website kun je succesverhalen vertellen (cases) over projecten die je hebt afgerond. Op social media kun je je verhaal vertellen middels foto’s en video’s. Voorheen kon dat alleen door te posten maar sinds afgelopen jaar kun je ook “je verhaal” opnemen in je profiel op Facebook en Instagram. Een mooie ontwikkeling die in 2018 verder zal ontwikkelen.

Categorie: closeup